Χωρίς πλάκα υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα σχετικά με το δικαίωμα να καθορίζει κάποιος το τι θα απογίνει η σωρός του σε αυτή τη χώρα. Η εκκλησία με τις βαθιές δημοκρατικές πεποιθήσεις που έχει, "πάγωσε" αυτό το θέμα για πάρα πολλά χρόνια, θεωρώντας δικαίωμά της να συντηρεί το μονοπώλιο στην ταφή, ακόμα και για τους ανθρώπους άλλων θρησκειών. Αν κάτι θεωρώ ιερό είναι η επιθυμία ενός νεκρού και αυτό όχι για κανένα μεταφυσικό λόγο, αλλά γιατί πολύ απλά ο νεκρός δεν μπορεί ο ίδιος να την εκπληρώσει. Οπότε το να στερείς από κάποιον το δικαίωμα να έχει κάποιο λόγο στην κατάληξη του σώματός του είναι αν μη τι άλλο ανήθικο.
Ιστορικά η καύση των νεκρών είναι μια πρακτική που πολλοί λαοί εφαρμόζουν από τα βάθη των αιώνων. Στην αρχαία Ελλάδα κατά καιρούς εφαρμόζονταν και η ταφή και η καύση. Ο χριστιανισμός διατήρησε την ταφή, χωρίς όμως αυτό να είναι δόγμα, αλλά πιο πολύ έθιμο. Στη νεώτερη εποχή το θέμα τέθηκε σε συζήτηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκ των οποίων πρώτες προχώρησαν σε νομοθετικές ρυθμίσεις η Γαλλία το 1789 και η Μεγάλη Βρετανία το 1884. Στην Ελλάδα η αποτέφρωση συζητήθηκε σοβαρά πρώτη φορά το 1987 όταν ο Δήμαρχος της Αθήνας Μ. Έβερτ έστειλε σχετική επιστολή στην Ιερά Σύνοδο. Το πρόβλημα τότε αντιμετωπίσθηκε πιο πολύ ως χωροταξικό παρά ως ανθρωπιστικό. Το 2006 με την ψήφιση του νόμου 3448/2006, άρθ. 35 η αποτέφρωση επιτράπηκε τουλάχιστον στα χαρτιά μέχρι που χθες κατατέθηκε στο Σ.τ.Ε. σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτελέσει το νομικό πλαίσιο ώστε η καύση των νεκρών να γίνει πραγματικότητα.
Προσωπικά, η αποτέφρωση πάντα μου φαινόταν πιο ελκυστική από την ταφή. Ως άθεος δεν περιμένω να ξαναπερπατήσω στη γη ως ζόμπι και η ιδέα της αποσύνθεσης μέσα στην υγρασία και τα σκουλήκια δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Ενώ η αποτέφρωση όπως και να το κάνουμε είναι πιο ποιητική. Γίνεσαι καπνός, σκορπάς στον άνεμο, πχ πάνω από το Αιγαίο, ή στην χειρότερη η τεφροδόχος σου γίνεται ένα συμπαθέστατο μπιμπελό πάνω στο τζάκι των παιδιών σου. Πολιτισμένα πράγματα. Λοιπόν το αποφάσισα. Και αν εσείς το σκέφτεστε ακόμα σας προτείνω να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Επιτροπής για την θεσμοθέτηση του Δικαιώματος της Αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα, η οποία έχει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το θέμα.
Και τέλος επειδή:
- η μέρα εκείνη που θα μας απασχολήσει προσωπικά το θέμα ελπίζουμε να αργήσει
- δεν έχει απαντηθεί το φιλοσοφικό ερώτημα αν υπάρχει ζωή πριν το θάνατο
- είμαστε ακόμα ζωντανοί σαν ροκ συγκρότημα
- είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και πρέπει να το... κάψουμε
8 σχόλια:
Αν υπήρχε κάποια ανώτερη δύναμη ικανή να μάς αναστήσει τι κόλλημα θα έτρωγε αν μας ανασυνθέσει από πυλό ή από στάχτη; Ή τήν έχεις τήν ικανότητα κύριος ή άστο να προσπαθήσει κανένας άλλος με περισσότερες εναλλακτικές στο μέλλον. Στο κάτω-κάτω από τη στάχτη όλο και κάποια άκρη σχετικά με τη μοριακή δομή θα μπορεί να βρει. Ενώ στο χώμα ανακατεμένοι ανά τούς αιώνες με τόσους άλλους μπορεί να τής προκύψει στην ανάπλαση κανένας Φρανκενστάιν ή στην καλύτερη περίπτωση κανένας Κουασιμόδος.
Στάχτη να γίνεις άπιστη (που λέει και το τραγουδάκι).
Τέλος. Ο Ευλογούλης ψήφισε!
Γεια σου, ρε Ευλογούλη!
Κι εγώ χάρηκα πολύ όταν το έμαθα, Σέργιε. Μακάρι να ισχύσει επιτέλους, μπας και λύσουμε το πρόβλημά μας κι εμείς οι άθεοι που δεν επιθυμούμε να ακούμε ψαλμωδίες πάνω από το κουφάρι μας! :)
Πάντως, επειδή "είναι πολλά τα λεφτά, Άρη", ελπίζω να μην στραβώσει πάλι το θέμα.
Έχετε σκεφτεί, αλήθεια, πόσες χιλιάδες άνθρωποι πλουτίζουν ή απλώς σιτίζονται από τις κηδείες και τα συμπαρομαρτούντα; Από τα γραφεία κηδειών, τα μαρμαράδικα και τα ανθοπωλεία μέχρι τα "κοράκια"!
Υ.Γ. Καλό σας μήνα!
Ωστόσο οι συμπρωταγωνιστές στο βίντεο κλιπ είναι ένα βήμα πριν τον τάφο... ή μάλλον την..πυρά! Μπέρν μπάρμπα Μπεν, μπερν!
@ blogoulis: Ναι, γενικά αυτό το θέμα με την ανώτερη δύναμη έχει πολλές τρύπες! Εξάλλου αν έχεις δει πολλές ταινίες του Ρομέρο καλύτερα να είσαι σίγουρος!
@ Λωτοφάγος: Όχι άλλη αισχροκέρδεια άνω από τα κουφάρια μας!
@ niemandrose: Χαχα! Είναι πάντως καταπληκτικό βιδεοκλιπ!
1. Χρόνια πολλά καίμε πολλά ζωντανά... [σαν χτες π.χ. ο Τρούμαν είχε κάψει 350.000] πως κι αργήσαμε τόσο να καίμε τους νεκρούς;
2. Περί «ανώτερης δύναμης» περισσότερα στο δικό μου κονάκι.
Άθεέ μου ποιητά
ή
ποιητικέ μου άθεε,
ωραία τα λές... Άλλωστε ο θάνατος είναι τόσο κρύο "πράμμα" που καλό είναι να ξέρει ο υποψήφιος νεκρός (όλοι μας δηλαδή...) ότι θα χαθεί μέσα στη ζεστασιά...
Σπρώξτο όμως και λίγο παραπέρα...
Στην δωρεά των οργάνων μας για να δεί κάνας στραβός το φώς του...
Κι ακόμα λίγο παραπέρα...
Ξέρεις (ξέρετε) ότι για το μάθημα της ανατομίας στις ελληνικές Ιατρικές Σχολές κάνουμε ΕΙΣΑΓΩΓΗ πτωμάτων;;;
Τί πειράζει στο άψυχο κυτταρικό συσσωμάτωμα, που μάς αποτελούσε, να ασκηθούν και κάποιοι φοιτητές;;;
Για δείτε τα κι αυτά.
Καλή συνέχεια.
Καλό κουράγιο.
博爱 - 裁军 - 和平
μπό άϊ – τσάϊ τζούν – χέ πίνγκ
Ναπολέων
Συμφωνώ απόλυτα! Εξάλλου σαν υπέρμαχος της ανακύκλωσης δεν τη θεωρώ χειρότερη κατάληξη για το ανθρώπινο σώμα από την ταφή. Είναι κι αυτός ο πατέρας ο Αυστραλός που μας έκανε να ντρεπόμαστε τόσο για τη χώρα που ζούμε, όσο και για το επίπεδο της δωρεάς οργάνων σε αυτή. Δώστε και σώστε! Στον τάφο σας θα τα πάρετε?
Δημοσίευση σχολίου