Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

ΛΗΣΤΕΙΑ! ΟΛΟΙ ΚΑΤΩ ΡΕΕΕΕ!


"Μεγαλύτερο έγκλημα από το να ληστεύεις μια τράπεζα είναι να ιδρύεις μια τράπεζα"
Μπέρτολ Μπρεχτ

Πριν δυο μέρες έγινα μάρτυρας θρασύτατης απόπειρας ληστείας ενώ βρισκόμουν σε υποκατάστημα της εμπορικής τράπεζας μικρής πόλης της Ανατολικής Αττικής. Μπήκα στην τράπεζα κρατώντας μια επιταγή με τον ταπεινό μισθό μου στο ένα χέρι και πλησίασα τον αρμόδιο υπάλληλο έχοντας καλό σκοπό: να ανοίξω καταθετικό λογαριασμό στην εν λόγω τράπεζα. Στο άλλο χέρι κρατούσα την αστυνομική μου ταυτότητα, σίγουρος οτί αυτό είναι το μόνο επίσημο έγγραφο που χρειαζόμουν. Και τότε ο συμπαθής υπάλληλος μου το μπουμπούνησε: "Χρειαζόμαστε και το εκκαθαριστικό της εφορείας". Ήταν φανερό ότι κάποιος προσπαθούσε να κλέψει από μένα πληροφορίες που σχετίζονταν με τις οικονομικές μου δραστηριότητες σε σχέση με την Ελληνική Δημοκρατία. Ευτυχώς δεν είχα το συγκεκριμένο χαρτί μαζί μου οπότε αφού ευχαρίστησα ευγενικά απομακρύνθηκα διακριτικά από τον τόπο του συμβάντος.
Σε συζήτησεις που είχα τις προσεχείς ημέρες με αφορμή τα παραπάνω με φίλους και γνωστούς κατάλαβα οτί παρόμοιες εμπειρίες είχαν ζήσει και αυτοί σε άλλες τράπεζες. Προσοχή ακολουθούν πρόχειροι ορισμοί:
  • Καταθετικός Λογαριασμός: Τραπεζικός λογαριασμός μέσω του οποίου τα κεφάλαια του καταθέτη φυλάσσονται από την τράπεζα η οποία χρησιμοποιεί τα κεφάλαια αυτά μαζί με άλλων καταθετών καλύπτοντας τις τρέχουσες ανάγκες τις σε ρευστό, ενώ ο καταθέτης ανταμοίβεται με τον (πενιχρό συνήθως) τοκισμό των χρημάτων του.
  • Εκκαθαριστικό Σημείωμα: Έγγραφο που χορηγούν οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες και το οποίο βεβαιώνει, μετά από την επεξεργασία των στοιχείων που ο φορολογούμενος έχει υποβάλλει για τις οικονομικές του δραστηριότητες κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, το αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας το οποίο συνοψίζεται στο δηλωθέν και το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου.
Είναι γνωστό σε όλους ότι αν την ίδια μέρα όλοι οι καταθέτες μιας τράπεζας έκαναν απόσυρση των κεφάλαιών τους η τράπεζα θα κατέρρεε. Είναι επίσης γνωστό ότι τα επιτόκια στους ανοιχτούς καταθετικούς λογαριασμούς είναι γελοία ειδικά αν συνυπολογίσουμε τις γνωστές (και παράνομες) περίεργες χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες. Οπότε ανοίγοντας καταθετικό λογαριασμό σε μία τράπεζα ένας πολίτης ποιος κάνει χάρη σε ποιον;
Ο καταθετικός Λογαριασμός δεν είναι ούτε δάνειο ούτε πιστωτική κάρτα για να γυρεύουν οι τράπεζες εξασφαλίσεις για τα κεφάλαιά τους. Αντίθετα ο καταθέτης βάζοντας χρήματα στο λογαριασμό του λέει: "σου εμπιστεύομαι αυτά τα χρήματα, κάνε με αυτά ότι θες, αλλά όταν τα χρειαστώ πίσω θέλω να είναι εκεί".
Οπότε μήπως θα έπρεπε εμείς να ζητάμε από τις τράπεζες στοιχεία για τις οικονομικές τους δραστηριότητες πριν ανοίξουμε καταθετικό λογαριασμό σε αυτές; Για σκεφτήτε το!
Εγώ πάντως μετά το περιστατικό αποφάσισα να επιστρέψω σε παραδοσιακές μορφές αποταμίευσης όπως μασούρι κάτω από στρώμα, θαμένες λίρες στην αυλή κτλ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: