Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΙΝΑΛΕ


ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό το post αναφέρεται στο φινάλε της ταινίας "Σινεμά ο Παράδεισος", την καταπληκτική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε και είναι spoiler. Αν για κάποιο λόγο δεν την έχετε δει και θέλετε να τη δείτε σταματήστε να διαβάζετε ΤΩΡΑ.
Ο ιερέας-λογοκριτής της μικρής επαρχιακής πόλης της Σικελίας του 40 που μεγαλώνει ο πρωταγωνιστής, είναι ο πρώτος που βλέπει τις νέες κυκλοφορίες στο σινεμά "Il Paradiso". Κάθε φορά που κρίνει μια σκηνή ακατάληλη χτυπάει τα χέρια του ώστε ο Αλφρέντο, ο μηχανικός προβολής να αφαιρέσει την επίμαχη σκηνή. Ο Αλφρέντο στη συνέχεια γίνεται μέντορας του μικρού πρωταγωνιστή μεταδίδοντάς του την αγάπη του για τον κινηματογράφο και παροτρύνοντάς τον να φύγει για τη Ρώμη όπου πολλά χρόνια αργότερα γίνεται επιτυχημένος σκηνοθέτης. Πεθαίνοντας ο Αλφρέντο του κληροδοτεί μια μυστηριώδη μπομπίνα.
Στο Φινάλε της ταινίας (ίσως το καλύτερο φινάλε ταινίας από κτίσεως κινηματογράφου), ο πρωταγωνιστής παρακολουθεί συγκλονισμένος ένα μοντάζ των λογοκριμένων σκηνών όλων των ταινιών υπό τη μουσική συνοδεία της καταπληκτικής μελωδίας του Ένιο Μορικόνε. Μία απίστευτη κορύφωση συγκίνησης και ομορφιάς!
Και για να συνδεθούμε με την επικαιρότητα μερικές φορές τα άσεμνα "DVD" δεν είναι κακά!
Το trailer της ταινίας εδώ.
Το συγκλονιστικό Φινάλε εδώ.

2 σχόλια:

Λωτοφάγος είπε...

καλησπέρα. Πράγματι, ένα εξαιρετικό φινάλε μιας αξέχαστης ταινίας! Ευχαριστώ που μου το θύμισες!

roadartist είπε...

καταπληκτική ταινία, απο τις πιο αγαπημένες μου :)