Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ


Σαν μηχανικός βιώνω έντονα την κρισιμότητα των ημερών σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά ζητήματα. Μια κυβέρνηση με πρόσφατα βεβαρημένο μητρώο σκανδάλων κακοδιαχείρισης (δομημένα ομόλογα), προωθεί ένα νομοσχέδιο έκτρωμα με το οποίο ενοποιούνται τα εύρωστα ταμεία της χώρας (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, δημοσιογράφων) με το αφελέστατο πρόσχημα της "εξομάλυνσης" με τα χρεοκοπημένα ταμεία που οι παλαιότερες κυβερνήσεις φέρανε στο σημείο που είναι. Η σχιζοφρένεια είναι προφανής. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκδικεί καλή πρόθεση, αφενός γιατί έχει κατασπαταλήσει τα αποθεματικά των ταμείων και αφετέρου γιατί δεν έχει κάνει το παραμικρό στους τομείς τις μαύρης εργασίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής που είναι οι πραγματικές αιτίες μαραζώματος των ταμείων. Είναι δε γνωστό τοις πάσι ότι το κράτος είναι ο μεγαλύτερος εισφοροδιαφυγέας. Ένα ταμείο στηρίζεται σε τρεις πηγές χρηματοδότησης: τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και το κράτος. Στα περισσότερα ταμεία οι εργαζόμενοι στήριξαν όλο το βάρος της χρηματοδότησης και στο τέλος όταν το σύστημα κατέρρευσε η ευθύνη έπεσε στους εργαζόμενους γιατί... γερνάνε! Είναι ηλίου φαεινότερο ότι μας περνάνε για ηλίθιους! Και σε αυτό το πλαίσιο, με άφατη ξιπασιά, θέλουν να φέρουν σε σύγκρουση τους ασφαλισμένους των άλλων ταμείων με τα "ρετιρέ" των μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, δημοσιογράφων. Θεωρούν ότι ο κόσμος δεν ξέρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών αυτών δεν είναι οι μεγαλοεργολάβοι, οι μεγαλοδικηγόροι, οι μεγαλογιατροί και ο... Θέμος. Για τον δικό μου κλάδο θα πω ότι οι μηχανικοί είναι σκληρά εργαζόμενοι που πολλές φορές δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας με μισθούς της πλάκας και "ελαστικά" ωράρια, που αμείβονται ως μισθωτοί αλλά φαίνονται ως "συνεργάτες" με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, που πληρώνουν δυσανάλογες με το πραγματικό τους εισόδημα ασφαλιστικές εισφορές ακόμα και όταν δεν έχουν δουλειά καθώς θεωρούνται εσαεί ελεύθεροι επαγγελματίες. Λίγο πολύ αυτά συμβαίνουν και στους άλλους "επιστήμονες". Τα αποθεματικά των ταμείων μας είναι ποτισμένα με τον ιδρώτα μας και δε θα αφήσουμε μια ανεκδιήγητη κυβέρνηση να βάλει χέρι στους κόπους γενεών εργαζομένων. Όλοι στους δρόμους!

2 σχόλια:

Λωτοφάγος είπε...

Καλησπέρα. Εννοείς το ΤΣΜΕΔΕ; Όταν έμαθα τι εισφορές δίνει κάποιος από τη στιγμή που παίρνει άδεια άσκησης επαγγέλματος, τρελάθηκα! Ασφαλώς και είναι πλούσιο ταμείο: εσείς το πλουτίσατε!
Άκουσα ότι το ταμείο των δικηγόρων δίνει ελεεινές συντάξεις, διότι θεωρεί ότι στα 65 οι δικηγόροι έχουν ήδη περιουσία, άρα δεν χρειάζονται σύνταξη!
Αντίθετα, οι συντάξεις του δημοσίου είναι πολύ καλές, αν και δεν πληρώνουν εισφορές οι δημόσιοι υπάλληλοι! Περίεργα πράγματα συμβαίνουν σ'αυτή τη χώρα...

sergios είπε...

Καλησπέρα. Πράγματι ένας από τους λόγους που το ΤΣΜΕΔΕ είναι πλούσιο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εισφοροδιαφυγής αφού τις εισφορές τις πληρώνουμε μόνοι μας έχουμε δεν έχουμε δουλειά! Για να εισπράξουμε την αμοιβή μας από δουλειά του δημοσίου πρέπει να υποβάλουμε ασφαλιστική ενημερότητα οπότε πρέπει αναγκαστικά να τακτοποιήσουμε τις οφειλές μας. Ένας άλλος λόγος είναι ότι το ΤΣΜΕΔΕ παίρνει προμήθεια από όλα τα δημόσια έργα. Το ζήτημα είναι με ποια λογική κάποιος θέλει να πειράξει τα υγιή ταμεία της χώρας πέρα από το αυτονόητο, δηλαδή την "αρπαχτή"; Ειδικά όταν έχει σκανδαλωδώς και εγκληματικώς "τζογάρει" με τα αποθεματικά άλλων ταμείων. Την παρασκευή ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης του για το ασφαλιστικό οπότε το θέμα θα μας απασχολεί για καιρό ακόμα.