Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

BRAIN: USE IT OR LOSE IT 2

Κάνοντας ένα ευχάριστο διάλειμμα παρουσιάζω ένα πολύ συμπαθητικό αίνιγμα για το οποίο έμαθα σήμερα. Το σενάριο έχει ως εξής:
Τέσσερις φίλοι αιχμαλωτίζονται στη ζούγκλα από εχθρικούς ιθαγενείς. Οι ιθαγενείς με την απαράμιλλη ευρηματικότητα που τους χαρακτηρίζει σε πλήθος ανεκδότων τους βάζουν την παρακάτω δοκιμασία (σε αντίθεση με τα ανέκδοτα η εθνικότητα των αιχμαλώτων δεν παίζει ρόλο!). Τοποθετούνται εκατέρωθεν του τοίχου με τη διάταξη και τον προσανατολισμό του σχήματος. Τους φορούν τέσσερα καπέλα, δυο μαύρα και δυο λευκά, πάλι όπως στο σχήμα. Γνωρίζουν ότι τα καπέλα είναι δυο μαύρα και δυο λευκά, αλλά αγνοούν τι χρώμα καπέλο φοράνε. Απαγορεύεται να κοιτάξουν πίσω τους, να μετακινηθούν, καθώς επίσης και να μιλάνε μεταξύ τους. Το στοίχημα που θα τους σώσει τη ζωή, είναι κάποιος από τους τέσσερις να πει αιτιολογημένα τι χρώμα καπέλο φοράει ο ίδιος.


Η ομορφιά του συγκεκριμένου αινίγματος είναι ότι ενώ είναι φαινομενικά άλυτο, η λύση του είναι απελπιστικά απλή. Παλιότερο mind game θα βρείτε εδώ.

3 σχόλια:

Ο άλλος είπε...

Αν λάβω υπόψη τα απαγορεύεται που αναφέρεις, δεν απαγορεύεται ο δεξιά να περάσει απλώς τον τοίχο και να δει τα καπέλα των άλλων. Άρα να ξέρει το δικό του

sergios είπε...

Παράληψή μου! Το διορθώνω πάραυτα. Έξυπνη σκέψη πάντως.

Spoul είπε...

Ο Σέργιος ξέχασε να αναφέρει ότι και οι τέσσερις είναι θαμμένοι μέχρι το κεφάλι στο χώμα. Άρα δε μπορούν να κινηθούν, οπότε δεν είναι αυτό η λύση (διαφορετικά όλοι θα μπορούσαν να περιφέρονται και να δουν το χρώμα των καπέλων των άλλων).