Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Είδα πρόσφατα, μετά από πολλά χρόνια την καταπληκτική μαύρη κωμωδία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, σίγουρα μια από της καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά. Το ποστ αυτό είναι για να θυμίσει την ταινία σε όσους την έχουν δει. Η συνέχεια είναι ο ορισμός του spoiler, οπότε αν τυχόν δεν την έχετε δει και θέλετε να τη δείτε σταματήστε την ανάγνωση εδώ! Μπορεί η ταινία να γυρίστηκε το 1964, μπορεί ο ψυχρός πόλεμος να έχει λήξει εδώ και σχεδόν 2 δεκαετίες, μπορεί η απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος (αν και πάντα υπαρκτή) να έχει ξεθωριάσει, το αριστούργημα του Κιούμπρικ όμως διατηρεί τη φρεσκάδα και την αμεσότητά του σαν να γυρίστηκε χθες. Πρωταγωνιστεί ο απίθανος Πίτερ Σέλερς σε τρεις (3) ρόλους από τους τέσσερις που αρχικά του είχαν προταθεί!

Η υπόθεση: Σμήνος βομβαρδιστικών B-52 οπλισμένων με πυρηνικά όπλα επιτίθεται στην ΕΣΣΔ μετά από εντολή ψυχάκια διοικητή αμερικανικής βάσης, ο οποίος πιστεύει ότι οι Ρώσοι διαβάλουν τον αμερικάνικο τρόπο ζωής μέσω των σωματικών υγρών! Ο διοικητής είναι ο μόνος που γνωρίζει τους κωδικούς ανάκλησης της διαταγής, ενώ ο Βρετανός υπαρχηγός του(Πίτερ Σέλερς) προσπαθεί να πάει με τα νερά του έτσι ώστε να αποτρέψει το ολοκαύτωμα. Ταυτόχρονα στο πεντάγωνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ(Πίτερ Σέλερς) σε μια προσπάθεια να σταματήσει την καταστροφή ενημερώνει τον πρέσβη της ΕΣΣΔ ο οποίος του αποκαλύπτει τη ύπαρξη κρυφού όπλου με την ονομασία doomsday machine το οποίο μόλις η χώρα του δεχτεί επίθεση θα καταστρέψει κάθε ζωή στη γη! Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στο πλευρό του τον στρατόκαυλο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων (πολύ καλός ο Τζορτζ Σ. Σκοτ) και τον Γερμανό (πρώην Ναζί) επιστήμονα Dr. Strangelove(φυσικά Πίτερ Σέλερς) Με τα πολλά γίνεται ανάκληση των βομβαρδιστικών εκτός από ένα που με χαλασμένο ασύρματο οδεύει προς το στόχο του...

Καλύτερες σκηνές: Κατά την ταπεινή μου άποψη οι 5 κορυφαίες σκηνές της ταινίας

Σκηνή 1:Precious Bodily Fluids
Ο ψυχάκιας διοικητής εξηγεί... τους λόγους που τον οδήγησαν στην επίθεση στην ΕΣΣΔ



Σκηνή 2: You'll have to answer to the Coca-Cola company
Ο Βρετανός αξιωματικός προσπαθεί με φλεγματικό τρόπο να πείσει δύσπιστο Αμερικανό αξιωματικό να τον διευκολύνει ώστε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο προκειμένου να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή:






Σκηνή 3: I wish we had one of those
Ο Ρώσος πρέσβης εξηγεί τη λειτουργία της
doomsday machine ενθουσιάζοντας τον στρατόκαυλο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων:



Σκηνή 4: War Room
Ίσως η καλύτερη ατάκα της ταινίας. Στρατόκαυλος αρχηγός και Ρώσος πρέσβης πιάνονται στα χέρια στην αίθουσα πολέμου:



Σκηνή 5: Mein Führer! I can walk!
Και για το τέλος ο παρανοϊκός μονόλογος του Dr. Strangelove. Απλά απολαύστε τον...


4 σχόλια:

Ο άλλος είπε...

Καλώς σε βρήκα. Δεν διάβασα την ανάρτηση γιατί θέλω να δω την ταινία. Θα επανέλθω λοιπόν

sergios είπε...

Θα περιμένω εντυπώσεις!

Georges Lab είπε...

ΧΟΧΟ! είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες απορώ πως "πέρασε"τις "εξετάσεις" και προβλήθηκε στο United States τότε....Δείτε την όσοι δεν την έχετε δει!

sergios είπε...

@ mirage: Όχι μόνο πέρασε της εξετάσεις αλλά ήταν και υποψήφιο για όσκαρ καλύτερης ταινίας το οποίο τελικά έχασε από το... Ωραία μου Κυρία! Το γεγονός ότι ο Κιούμπρικ δεν πήρε ποτέ αγαλματάκι είναι μια από της αποδείξεις του πόσο ανερμάτιστος και ελεγχόμενος είναι ο θεσμός των όσκαρ.